ZMĚNY V PŮJČOVÁNÍ

15.12.2021 09:56

Vážení čtenáři!

Na začátku příštího roku knihovna přechází na celosvětově rozšířený knihovní systém Koha. S touto změnou se pojí různé změny, a ty nejzásadnější vám chceme nyní představit.

Nejzásadnější změny se týkají upomínek. Z paušálních částek za zpoždění ve vrácení výpůjček se stává pohyblivý poplatek ve výši 1 Kč za 1 dokument a 1 den. Za deset knížek vrácených pět dní po termínu nyní tedy čtenář zaplatí 50 Kč namísto dosavadní dvacetikoruny. Stejně tak ale za zpoždění dvou knih o jeden den je to pouze dvoukoruna. Systém je tedy spravedlivější. Navíc čtenáři, kteří uvedou svůj e-mail, budou pět dní před koncem výpůjční lhůty upozorněni, že se blíží čas výpůjčky vrátit. Ti, kteří poskytnou i telefonní číslo, v poslední den výpůjčky dostanou i sms připomínající, že je čas na návštěvu knihovny. Tato služba je zcela zdarma.

Pozor! Již vůbec nebudeme zasílat upomínky poštou, tedy pokud čtenář neuvede e-mail nebo telefon, o upomínce se dozví až při návštěvě knihovny, nebo z předžalobní výzvy.

S upomínkami souvisí i změny v prodlužování. Nově neplatí, že s načtením čtenářského průkazu se všechny výpůjčky automaticky prodlouží. O prodloužení je třeba výslovně požádat nebo si jej provést samostatně přes internet. Výpůjční doba každého dokumentu je stále 30 dní, a prodloužit jej lze maximálně dvakrát, opět o 30 dní. Jednu knihu tak lze mít maximálně 90 dní. Aby se tato doba nesmyslně nezkracovala, je možné prodlužovat nejdříve 14 dní před vypršením výpůjční doby.

Rezervované dokumenty je možné prodloužit pouze jednou, a to o dva týdny. Koha totiž zastává filozofii, že knížku by neměl půl roku blokovat jediný člověk, a pokud ano, pokuta za zpozdné bude tak vysoká, že z ní knihovna může zakoupit další exemplář. I tato změna je tedy pro poctivé čtenáře výhodou.

Změn dozná také čtenářské konto. Ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, už by měl být přístupný nový elektronický katalog knihovny, a to z adresy https://katalog.knihovnafrydlant.cz/. Přihlašovací jméno si nově čtenář může zvolit libovolně sám (doporučujeme volit buď e-mail, nebo jméno.příjmení), které je potřeba při nejbližší návštěvě knihovny sdělit knihovnici. Webový katalog bude modernější pro uživatele a snadnější vyhledávání dokumentů, knih, časopisů i deskových her, které máme v naší knihovně. V novém systému zůstává stále možnost si knihy rezervovat nebo prodlužovat své stávající výpůjčky. Všechny rezervace jsou zpoplatněny 5,- Kč/dokument.

Využíváme příležitosti a znovu upozorňujeme, že vzhledem ke zpřísňující se ochraně osobních údajů již nadále nebudeme moci tolerovat půjčování několika osob na jeden průkaz a budeme v souladu s knihovním řádem trvat na tom, že každý uživatel musí mít průkaz vlastní. Věříme, že to budete respektovat. Vždyť cena jednoho průkazu pro dospělého čtenáře je 150 Kč za 365 dní, což je necelých 13 korun za měsíc. Nebo vyjádřeno jinak: roční registrace v knihovně stojí asi stejně jako třetina jedné knihy v obchodě. Největší výhodou bude vytvoření rodinných průkazek. Za jednu cenu se může do knihovny přihlásit celá rodina nebo například partneři. Průkazy lze pak například nahrát také do mobilu (například do aplikace Stocard) a v knihovně stačí jen ukázat její čárový kód.

Nově se bude dát také platit platební kartou.

Vážení uživatelé knihovny, děkujeme vám za trpělivost s různými problémy, které celý přechod  provází a ještě možná pár týdnů provázet budou. Věříme, že až se podaří všechny drobnosti vychytat, budeme my i vy s novým systémem spokojeni.

Vaše knihovna

 


počítadlo.abz.cz