Božena Němcová a Karel Hynek Mácha - beseda

13.04.2018 13:39

Na konci května zavítá do frýdlantské knihovny spisovatelka a historička Martina Bittnerová (nar. 1975 v Novém Městě na Moravě). Je autorkou povídek a popularizačních článků o významných českých osobnostech minulosti. Dlouhodobě se zajímá o literární historii s důrazem na 19. století. Publikovala v mnoha časopisech a e-zinech. V říjnu 2011 debutovala první samostatnou knihou Spisovatelky a Erós. V roce 2012 jí vyšla druhá kniha Utajené životy slavných Čechů a na jaře 2013 povídková kniha s názvem Na nevěru se neumírá. V roce 2015 vydala knihu Moje milované tchyně a já a v roce 2017 knihu Zapomenuté osudy a Můj život s gamblerem. V současnosti se věnuje literární tvorbě, přednáškové činnosti a volnočasové pedagogice.

Do knihovny přijede právě s přednáškou Velikáni za zrcadlem o dvou největších českých spisovatelích 19. století – Boženě Němcové a Karlu Hynku Máchovi. Poodhalí nám tajemství výjimečných životů těchto velikánů. Dozvíme se, jaké měli dětství, záliby, jejich umělecké osudy. Uslyšíme zajímavosti z jejich rodokmenů, jaké měli přátele a v neposlední řadě také jejich milostné aféry.

Autorka se jako tradičně pohybuje na hranici literatury faktu a beletrie, za což musí docela tvrdě bojovat, protože zažitá forma toto křížení žánrů příliš nepřipouští. Na besedě proto teď může veřejnost nahlédnout do kuchyně toho, jak se v uplynulých dvou staletích vytvářela literatura.

Beseda se koná 24. května od 17.30 v knihovně Frýdlant n.O. (vstup z ul. Kadlčákova)


počítadlo.abz.cz